Продължава да гори огнището край Смолян

Пожарът е локализиран, но не е загасен напълно

13.11.2015 | 12:42 Редактор:
Продължава да гори огнището край Смолян
Продължава да гори огнището край Смолян

Кметът на Смолян Николай Мелемов съобщи, че три групи от пожарникари, военни, горски служители и доброволци са започнали да гасят трите огнища, които продължават да горят край смолянския квартал „Райково“. Това предаде за Bulgaria ON AIR кореспондентът от града Илиян Велков.

По думите на кмета специализираните екипи са наблюдавали пожара цяла нощ, но не са предприели конкретни действия, за да не излагат на излишна опасност населението.

За сега бедственото положение в града остава в сила. Не се предвижда евакуация на жителите. Властите посъветваха гражданите да не се включват в помощта за овладяването на стихията, тъй като съществува опасност да станат жертва на обгазяване. Пожарът е локализиран, но не е загасен напълно, заради труднодостъпното място, предаде още Илиян Велков. Продължават опитите да бъде потушено огнището.

„Това горене ще продължи няколко дни, в зависимост от климатичните условия, но няма опасност за прерастване на върхов (пожар – бел.ред.) към момента. Низов е, ограничава се. Това, което има вътре като вторични запалвания, трябва да се изчака да си изгори. Има достатъчно хора и техника. Започва влизане по периферията там, където са тези вторични огнища, за да може самото горене да бъде преустановено, колкото се може по-бързо“, съобщи за БНР директорът на Регионалната дирекция по горите в Смолян Венцислав Фурлански.

В момента се работи по три версии за причината за пожара: попадане в местността на гората т.н. „китайски фенер“, човешка небрежност и прехвърчане на искра от далекопроводите.

Снимки от мястото вижте в следващото видео: