Кирил Ризов: Годишният данък върху такситата ще закрие сивия сектор в бранша

Облагането с годишен данък няма да се отрази върху цените за клиенти

11.11.2015 | 10:25 Редактор:
Кирил Ризов: Годишният данък върху такситата ще закрие сивия сектор в бранша
Кирил Ризов: Годишният данък върху такситата ще закрие сивия сектор в бранша

Облагането с еднократен годишен общински данък върху такситата няма да се отрази върху цените на услугата. Това каза председателят на „Съюз Такси” Кирил Ризов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той приветства промяната в законодателството, според която услугата таксиметров превоз на пътници ще бъде облагана с годишен данък между 400 и 1000 лв., в зависимост от конкретната община. Ризов беше категоричен, че по този начин браншът ще изсветлее:

При закона за местните данъци и такси, т.н. годишен данък върху дейността таксиметров превоз с леки автомобили, ще отиде там, където са регистрирани съответните данъчно задължени лица, подчерта той.

Според Ризов всеки автомобил с лиценз и разрешение трябва да бъде облаган с данък, тъй като това е законната норма, по която влизат пари в държавната хазна. Преди закона за еднократния годишен данък, шофьорите се регистрираха като еднолични търговци или ООД, а ангажиментът за плащане на данъци и осигуровки беше техен. Това обаче доведе де сериозни загуби за държавата и подхрани сивия сектор в бранша.

Годишният общински данък се въвежда като превантивна мярка, той няма да се отрази на тарифите за клиенти

Ризов обясни, че това е един по-ефективен начин да бъдат събирани данъци и не е насочен към потребителите на услугата. Според него горната граница на данъка е напълно обективна, особено за големите градове като София. Долната граница от 400 лева обаче може да се окаже непосилна за по-малките населени места, поясни той. 

Що се касае до качеството на услугата, според Ризов това не зависи от годишния данък, а от организацията на отделните таксиметрови компании.

Председателят на „Съюз Такси” определи компанията Uber като международен закононарушител. По негови думи решението за спирането на дейността на компанията в България е напълно адекватно, тъй като тя не е извършила съответните регистрации според българското законодателство.

Целия разговор чуйте в следващото видео: