Плевнелиев: Най-непосредственият риск за България е от увеличаване на миграционния поток

МВР са разработили и прилагат планове по „защита на границата от нелегално преминаващите”, заяви президентът

10.11.2015 | 15:26 Редактор: Мариета Иванова
Плевнелиев: Най-непосредственият риск за България е от увеличаване на миграционния поток

Най-непосредственият риск за България е този от нарастване на миграционния поток от и към България. Това заяви след близо петчасово заседание на Консултативния съвет за национална сигурност президентът Росен Плевнелиев, предава Агенция Фокус. Той отбеляза и продължаващата криза в Украйна и подчерта, че „наличието на конфликти в непосредствена близост до границите ни предизвикват допълнително напрежение”.  

Държавният глава коментира още, че от МВР са разработили  и прилагат „плановете по защитата на границата от нелегално преминаващите”.

„Зависими сме от доминиращ доставчик на газ. България трябва да продължи усилията си за запазване на позициите си за транзит на енергоносители”, заяви още президентът Плевнелиев.

Той отбеляза, че на проведеното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност са обсъдени промените в „геостратегическата среда за сигурност, както и способностите на държавните институции да противодействат”.

„Системата на международни отношения е изправена пред предизвикателства. Бежанският натиск се превърна в основен рисков фактор за ЕС и държавите-членки”, коментира още Плевнелиев след заседанието.

По думите му с пълен консенсус и резервирано отношение от Атака, „можем да се поздравим с всичко, което демонстрираха политическите сили днес”, предава Агенция Фокус.

Вижте повече в репортажа на Христиания Червенкова: