fallback

Причината за катастрофата между двата трамвая на бул. Христо Ботев е неспазена дистанция

Ватманката, която е виновна за инцидента ще бъде освободена от работа

09.11.2015 | 13:57 Автор: Ирина Георгиева

Неспазена дистанция е причината за катастрофата между двата трамвая, която се случи на 9 ноември сутринта на бул. "Христо Ботев" и бул. "Сливница", съобщи зам.-директор на Столичен електротранспорт инж. Иво Василев за агенция "Фокус". По думите му ватманката на задния трамвай не е спазила необходимата дистанция и поясни, че все пак окончателните заключения ще бъдат дадени от следствието.

Ватманката не е съобразила пътните условия в есенно-зимния период, поясни инж. Василев. Той уточни, че през есенните месеци пътните платна се замърсяват от повишен листопад и най-вече релсовия път, заради което спирачното усилие трябва да бъде предприето с по-голяма дистанция.

"Задният трамвай с номер 6, който е стар български трамвай, не е спазил съответната дистанция при подход към спирката на бул. "Христо Ботев" и "Сливница", ватманката късно е предприела всички действия, които трябва да обезопасят мотрисата, така че тя безопасно да се установи на спирката и се е ударила в предния трамвай." - уточни случилото на мястото на инцидента се инж. Василев.

Ватманката ще бъде освободена от работа, съобщи инж. Василев. По думите му, жената е с достатъчно дълъг стаж, много е опитна и е била инструктирана.

"Няма оправдание за това разсейване и то при положение, че има много сериозни материални щети и пострадали хора, макар и не сериозно. Трамваят, причинил катастрофата е със сериозни материални щети. Той е на над 35-годишна възраст и съответно ламарините и цялата му конструкция е такава, че при такива удари той изпитва много по-големи поражения." - добави инж. Василев, цитиран от агенция "Фокус".

Нанесените щети надхвърлят 3-4 хил. лв., поясни инж. Василев. По думите му щетите по блъснатия трамвай, който е нов и модерен са спукано задно стъкло и спукан буфер, което не е сериозна повреда. По думите му, по-голямата част от пострадалите са били в трамвая, причинил катастрофата.

Пострадалите основно са правостоящите в стария трамвай, уточни инж. Василев.По думите му в ударения трамвай почти е нямало пострадали хора. 

 

fallback
Още от България
fallback