Проф. Адриана Колева: Качеството на знанията зависи от преподавателите

Промените в учебната програма са механизъм за улесняване на работата на българския учител

09.11.2015 | 10:32 Редактор: Мария Аладжова
Проф. Адриана Колева: Качеството на знанията зависи от преподавателите

Училището е отражение на това, което се случва в обществото, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Нели Колева от фондация Заедно в час. Тя определи като трагедия инцидента с 15-годишната Симона от Сливен. Според Колева децата имитират социалните модели, затова не е изненада, че в училищата се извършват подобни деяния:

От една страна ние сме общество на насилници и агресори, а от друга страна сме общество, в което като цяло цари усещане за безнаказаност, аргументира твърдението си тя.

Случаят на Симона коментира и проф. Адриана Колева, преподавател в СУ и част от работната група, подготвяща промените в учебното съдържание. Тя допълни тезата на Нели Колева с твърдението, че всъщност бедната и непровокативна интелектуална среда са ключови за агресивното поведение на младежите.

Учителите са основен катализатор на промяна

Главният акцент на разговора в студиото бяха промените в учебната програма. И двете страни се обединиха около мнението, че качеството на получаваните знания зависи от преподавателите. Проф. Дамянова подчерта, че новите промени ще улеснят работата на българския учител и ще му дадат възможност сам да подбира текстовете, върху които ще бъдат отработвани уменията на учениците. По нейни думи големият обем на учебното съдържание не води до качествени знания, а само до препускане през един учебен материал.

Нели Колева допълни, че подготовката и подкрепата на учителите няма да даде резултат веднага, защото в случая става въпрос за процес, който ще повлияе на бъдещето на образователната ни система. Тя беше категорична, че по-важно от заплатата е усещането за оценен труд, растеж и удовлетворение. 

Идеята за това ново учебно съдържание върви паралелно с ангажимент на министерството да окаже подкрепа, да проведе необходимите обучения, завърши проф. Адриана Дамянова.