fallback

Ненчев: Всички спорни текстове в проекто бюджета са отменени

Военният министър откри опити за дестабилизация на ситуацията

08.11.2015 | 19:27

Министърът на отбраната призовава военнослужещите да "не се поддават на провокации", защото спорните текстове за сектор Сигурност в проектобюджета "са отменени", съобщи пресцентърът на МО с мейл до медиите на 8 ноември 2015.

„На днешния Архангелов ден, проявената мъдрост и търпение на българските военнослужещи бяха възнаградени. Всички спорни текстове в преходните и заключителни разпоредби на проекто-бюджета за 2016 г., касаещи сектор Сигурност са отменени", каза той, цитиран от пресцентъра.

Ненчен каза още, че "неотлъчно е отстоявал нуждата от подобряване на статута на българските генерали, адмирали, офицери и войници и съм призовавал за политика на предвидимост и последователност в провеждането на реформите".

Министърът на отбраната благодари на военнослужещи, "които проявиха мъдрост, запазиха спокойствие и имаха вяра в демократично избраните български институции."

Според Ненчев "има опити и се търси начин за дестабилизация на правовия ред и легитимно избраните български институции". Министърът каза, че военните не бива да се поддават на натиска от улицата.

 

На протеста на служителите в сектор Сигурност в неделя пред парламента се събраха няколко хиляди души, които поискаха оставки, защото според тях отстъпката, обявена след срещата сутринта с министъра на вътрешните работи и синдикатите не означава приемане на решение.

Полицаи, пожарникари, надзиратели в затворите и спасители, служители от 112 смятат да продължат протестите. Организаторите на демонстрацията на 8 ноември казаха, че в протеста има и военни и служители на ДАНС, чиито интереси също защитават.

Протестите в сектор Сигурност започнаха заради недоволство от пенсионната реформа и по повод проектобюджета за 2016.

 

 

fallback
Още от България
fallback