fallback

Протест на служителите от сектор Сигурност

Началото на протеста бе дадено с националния химн в изпълнение на надзирателка от затворите

08.11.2015 | 12:57 Автор: Ирина Георгиева

17:10 - Протестът на служителите на сектор "Сигурност" завърши мирно, съобщи екип на Bulgaria ON AIR. Протестът премина много организирано.

От КАТ бяха затворили ул. Георги С. Раковски при Военния клуб и кръстовището пред Софийски университет "Св. Климент Охридски" в посока пл. "Народно събрание", както и кръстовището при сградата на Президентството на Дондуков 2.

Всички от СФСМВР носеха идентификационни жилетки.

По време на протеста надзирател от затвор призна от трибуната, че е лежал три присъди и "няма с какво да го изплашат". Междувременно един от протестиращите се опита да се качи на трибуната с прахосмукачка, но след като беше върнат да си я остави - той си тръгна.

Протестът приключи с полицейско хоро на жълтите павета.

16:00 - Приключи националният протест на сектор "Сигурност" в София, съобщи агенция "Фокус". Движението по бул. „Цар Освободител” все още е затворено. Протестът на служителите от сектор „Сигурност” ще продължи на 12 ноември, когато де очаква на първо четене да бъде приет законопроекта на бюджета за 2016 г. Той ще се проведе от 13 до 20 часа отново пред сградата на НС.

14:50 - Представители на ПФ и на синдикатите на служителите от системата на МВР провеждат среща в НС, предаде агенция "Фокус". Стана ясно, че още когато e бил обявен протестът, всички парламентарни групи са били поканени на среща в парламента, която да се провежда по време на протестните действия, но само от ПФ са откликнали на поканата. 

13:30 - Започна протестът на служителите в сектор "Сигурност", предаде екип на Bulgaria ON AIR. Те са се събрали на площад "Народно събрание" и носят български знамена и плакати, на които пише: "Къща без кучета и държава без армия и полиция не е държава..." и "Оставка на беззаконието и протест срещу безхаберието"

По-рано днес на 8 ноември вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че правителството отменя промените в социалния пакет на полицаите.

"Предложенията за законодателни промени касаещи социалния пакет на служителите в МВР ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица." - поясни Бъчварова.

След като обаче чуха за решението от тази сутрин (8 ноември) недоволните извикаха: "Оставка!" Те настояват за оставката на финансовия министър Владислав Горанов.

На паркинга до БНБ са паркирали над 30 автобуса. В протеста участват служители от цялата страна. Много от тях са дошли с децата си.

Броят на хората, които се струпват на площада непрекъснато се увеличава.

Началото на протеста бе дадено с националния химн в изпълнение на надзирателка от затворите. Протестиращите служители отдадоха почит на загиналите си колеги като в продължение на минута стояха клекнали, предаде агенция "Фокус".

fallback
Още от България
fallback