fallback

Полицаите излизат на протест пред Народното събрание

От СФСМВР съобщиха, че протестът е напълно законен

08.11.2015 | 09:29 Автор: Ирина Георгиева

Служителите на МВР ще се съберат на национален протест от 13:00 на 8 ноември пред НС. Малко преди това ръководството на МВР, заедно с шестте синдиката, ще заседават извънредно в рамките на Съвета за социално партньорство. Очаква се да бъдат обсъдени именно спорните точки, довели до масови протести на служителите.

Причина за недоволството - полицаите не одобряват отстъпките на премиера Бойко Борисов нововъведенията за социалните им придобивки да важат само за новите в системата. Служителите на сектор "Сигурност" настояват незабавно да се оттегли проекта за държавния бюджет 2016г. в частта, засягаща социалните им прав.

От СФСМВР съобщиха, че протестът е напълно законен. Те са изпратили уведомително и съгласувателно писмо до Столична община. От синдикалната федерация посочват, че се очакват около 50 000 участници в мероприятието, около 100 автобуса и около 1000 леки автомобила. Очаква се поне 10 областни дирекции на МВР да се включат в протестния митинг, на който ще присъстват военнослужещи и служители на затворите.

Полицейското недоволство започна на 3 ноември, след като стана ясно, че в проекта на Бюджет 2016г. е предвидено 20-те заплати, които служителите в сектор "Сигурност" взимат при напускане да бъдат намалени на 10, годишните им отпуски от 30 да станат на 20 и социалните им придобивки също да бъдат ограничени.

На 4 ноември Бойко Борисов направи корекция върху част от поправките като стана ясно, че 20-те заплати остават за старите служители, но новоназначените ще получават само 10 заплати. 

fallback
Още от България
fallback