Полицаите излизат на протест пред Народното събрание

От СФСМВР съобщиха, че протестът е напълно законен

08.11.2015 | 09:29 Редактор: Ирина Георгиева
Полицаите излизат на протест пред Народното събрание

Служителите на МВР ще се съберат на национален протест от 13:00 на 8 ноември пред НС. Малко преди това ръководството на МВР, заедно с шестте синдиката, ще заседават извънредно в рамките на Съвета за социално партньорство. Очаква се да бъдат обсъдени именно спорните точки, довели до масови протести на служителите.

Причина за недоволствотополицаите не одобряват отстъпките на премиера Бойко Борисов нововъведенията за социалните им придобивки да важат само за новите в системата. Служителите на сектор "Сигурност" настояват незабавно да се оттегли проекта за държавния бюджет 2016г. в частта, засягаща социалните им прав.

От СФСМВР съобщиха, че протестът е напълно законен. Те са изпратили уведомително и съгласувателно писмо до Столична община. От синдикалната федерация посочват, че се очакват около 50 000 участници в мероприятието, около 100 автобуса и около 1000 леки автомобила. Очаква се поне 10 областни дирекции на МВР да се включат в протестния митинг, на който ще присъстват военнослужещи и служители на затворите.

Полицейското недоволство започна на 3 ноември, след като стана ясно, че в проекта на Бюджет 2016г. е предвидено 20-те заплати, които служителите в сектор "Сигурност" взимат при напускане да бъдат намалени на 10, годишните им отпуски от 30 да станат на 20 и социалните им придобивки също да бъдат ограничени.

На 4 ноември Бойко Борисов направи корекция върху част от поправките като стана ясно, че 20-те заплати остават за старите служители, но новоназначените ще получават само 10 заплати.