В. Попов: Близо 2000 служители на МВР са напуснали работа

Ефектът за системата ще е този, който може да се очаква - сериозен удар по и без това сриналата се мотивация на служителите, смята Попов

06.11.2015 | 13:43 Редактор: Ирина Георгиева
В. Попов: Близо 2000 служители на МВР са напуснали работа

Близо 2000 служители на МВР са напуснали работа, съобщи председателят на СФСМВР Валентин Попов пред журналисти в НС, цитирано от БНР. По думите му те няма да отстъпят от исканията си и протестите им продължават в цялата страна.

През лятото са протестирали повече от месец и са искали само 3 години гратисен период, но това не се е случило и протестите сега са станали спонтанно, припомни Попов. Според него на хората им е писнало и са излезли.

"Това, че на някои колеги им дойде до козирката и излязоха на улицата, без да питат на кой трябва да се обадят и за какво, аз какво да кажа." - поясни Попов.

Има издадена заповед на МВР, с която трябва да се установи, дали има извършени дисциплинарни нарушения, съобщи Попов. По думите му притесненията на полицаите не са свързани само с размера на заплатите.

"Заплатите няма да намалеят, ще се случи обаче нещо друго. Аз в момента имам 20 години стаж, това означава, че получавам допълнително възнаграждение в размер на 40% от основната заплата. При сега действащите разпоредби колегата ми, който е започнал тази година, с натрупване на стаж започва да ме настига като заплата. Ако се приеме това, което предлага господин Горанов, той няма да ме настигне и тази разлика от 40% между нашите заплати ще си остане, докато сме служители в МВР." - обясни Попов, цитиран от БНР.

Ефектът за системата ще е този ефект, който може да се очаква - сериозен удар по и без това сриналата се мотивация на служителите, подчерта Попов.

В 13 часа на 8 ноември пред сградата на НС ще се проведе поредният полицейски протест, каза Попов.

/Снимка: Архив/