fallback

Валентин Радев: Реформи се правят като се влагат пари

Реформите се правят от съответните министри, коментира заместник-председателят на Комисията по отбрана

06.11.2015 | 09:01 Автор: Мариета Иванова

Реформи се правят като се влагат пари, коментира в Сутрешния блок  на Bulgaria ON AIR  заместник-председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ Валентин Радев. Той подчерта още, че промените в съответните сектори следва да бъдат направени от самите министри. По думите му „числеността на армията и придобивките не трябва да се губят”, защото в противен случай няма да има „кой да се включи”.

Депутатът от „БСП-Лява България” и бивш министър на отбраната Ангел Найденов също подчерта, че „реформа не се прави с орязване на права и доходи”. Той подчерта, че средствата от реформите в системата на отбраната не се връщат обратно в сектора, а отиват в общия бюджет.  

Двамата коментираха и темата за ремонта на самолетите МиГ-29.

Заместник-председателят на Комисията по отбрана Валентин Радев се съгласи, че е най-добре самолетите МиГ-29 да бъдат ремонтирани в Русия, но подчерта, че „ние вече сме в друг дипломатически блок” и е нормално да се обърнем към някой, които има опит.

Депутатът от БСП- Лява България Ангел Найденов заяви, че социалистите няма да подкрепят предложението за ремонта на летателните машини в Полша при гласуването в НС. Той подчерта, че политическите аргументи за това идват на последно място, като преди това са техническите и други, свързани с безопасността.

„По-важни са гаранциите за ремонта и за живота и здравето на пилотите”, коментира Найденов. Той допълни, че има съмнение в гаранциите по ремонта с оглед на това, че той ще се прави в нелицензиран завод, без гаранция от основния конструктор и при съмнения относно резервните части.

Найденов подчерта още, че ремонтът е само на 6 двигателя и допълни, че остава въпросът какво се случва останалите части и при условие, че  „имаме предупреждение, че от руската страна ще ги смятат за бракувани”.

Той посочи още, че при сделка за закупуване на нови самолети до пристигането им ще минат „минимум 3 години”.

По думите на Радев след изпусната сделка с Португалия за 700 млн.лв.( в началото на 2013 за 9 самолета F 16 втора ръка – бел.ред.) , сега имаме глътка свеж въздух.

Целият разговор може да видите и чуете от видео файла.

 

fallback
Още от България
fallback