fallback

Георги Атанасов: Сивият сектор при превозвачите е много по-голям проблем от поскъпването на винетките

Неплащането на данък печалба коства на хазната до 80 млн. лева годишно

05.11.2015 | 10:20 Автор: Мария Аладжова

Евентуалното поскъпване на винетките няма да се отрази на цената на билетчето за междуградски транспорт. Това каза Георги Атанасов от Националното сдружение на автобусните превозвачи в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той изрази увереност, че поскъпването с 100 или 200 лева няма да има негативен ефект върху бранша. Цената на автобусните винетки в момента е 600 лева:

Всеки автобусен превозвач би предпочел да плати 100 или 200 лева допълнително, за да кара по хубав път и да няма проблем с транспортното средство, което стопанисва, коментира Атансов.

Според него по-сериозен е казусът със сивия сектор в бранша. По думи на Атанасов неплащането на корпоративен данък губи на хазната между 60 и 80  млн. лева годишно, като тенденцията е нарастваща. 

В разговора се включи и бившият министър на транспорта Данаил Папазов, който се изрази в полза на поскъпването на винетките, но при условие, че изразходването на средствата за ремонт на пътищата стане по-прозрачно. Според него това зависи от Агенция Пътна инфраструктура

Абсолютно сигурно е, че всички средства от винетките не се разходват само за пътища, категоричен е Папазов.

Бившият министър на транспорта добави още, че средствата от еврофондовете за пътно строителство са около милиард. Що се отнася до тол системата, приложена в Западна Европа, Папазов коментира, че този вид заплащане е много по-справедливо спрямо потребителите, тъй като в случая те плащат точно толкова, колкото са изминали в километри.

Целият разговор чуйте в следващото видео:

 

fallback
Още от България
fallback