Георги Атанасов: Сивият сектор при превозвачите е много по-голям проблем от поскъпването на винетките

Неплащането на данък печалба коства на хазната до 80 млн. лева годишно

05.11.2015 | 10:20 Редактор: Мария Аладжова
Георги Атанасов: Сивият сектор при превозвачите е много по-голям проблем от поскъпването на винетките

Евентуалното поскъпване на винетките няма да се отрази на цената на билетчето за междуградски транспорт. Това каза Георги Атанасов от Националното сдружение на автобусните превозвачи в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той изрази увереност, че поскъпването с 100 или 200 лева няма да има негативен ефект върху бранша. Цената на автобусните винетки в момента е 600 лева:

Всеки автобусен превозвач би предпочел да плати 100 или 200 лева допълнително, за да кара по хубав път и да няма проблем с транспортното средство, което стопанисва, коментира Атансов.

Според него по-сериозен е казусът със сивия сектор в бранша. По думи на Атанасов неплащането на корпоративен данък губи на хазната между 60 и 80  млн. лева годишно, като тенденцията е нарастваща. 

В разговора се включи и бившият министър на транспорта Данаил Папазов, който се изрази в полза на поскъпването на винетките, но при условие, че изразходването на средствата за ремонт на пътищата стане по-прозрачно. Според него това зависи от Агенция Пътна инфраструктура

Абсолютно сигурно е, че всички средства от винетките не се разходват само за пътища, категоричен е Папазов.

Бившият министър на транспорта добави още, че средствата от еврофондовете за пътно строителство са около милиард. Що се отнася до тол системата, приложена в Западна Европа, Папазов коментира, че този вид заплащане е много по-справедливо спрямо потребителите, тъй като в случая те плащат точно толкова, колкото са изминали в километри.

Целият разговор чуйте в следващото видео: