Антивирусна програма провалила разработката „Червеи“

Софтуерът на Автоматизираната информационна система на МВР не позволил инсталирането на други програми или устройства.

04.11.2015 | 15:03 Редактор: Васил Детелинов
Антивирусна програма провалила разработката „Червеи“

Антивирусна програма провалила разработката „Червеи“, която трябвало да установи дали служители на МВР са влизали в Автоматизираната информационна система на ведомството и са заличавали данни за лица с криминално минало. Това разказа пред съда Милко Миленков, който е един от агентите на ДАНС участвал в операцията.

Той даде показания по процеса, който се води срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Миленков разказа, че проблемът бил еднакъв във всички градове, в които бил - Шумен, Варна и Бургас. Милко Миленков обясни, че заедно с още един агент имали задача, без да оставят следи във сървъра, да проверят дали извън работно време служители на МВР са влизали в информационната система и са заличавали информация за лица срещу заплащане.

Софтуерът обаче не позволил инсталирането на други програми или устройства. Така задачата им била провалена.

Адвокатът на Тодор Костадинов - Людмил Рангелов, заяви, че в случая не става дума за непрекъснато експлоатиране на СРС в рамките на 300 дни, а има прекъсване и след това даване на ново искане.