Борисов разкритикува протестите на полицаите

Недопустимо е униформени служители без разрешение да дават пример за незаконни действия, заяви премиерът

04.11.2015 | 11:24 Редактор: Мариета Иванова
Борисов разкритикува протестите на полицаите

Премиерът Бойко Борисов определи като „крайно недопустимо униформени служители, без разрешение, да дават пример  на обществото как се вършат незаконни действия. – „. Това е директно към главния секретар. Има законови начини и бяхме обявили, че ще водим разговори по темите, които ги интересуват”, заяви пред журналисти премиерът, цитиран от Агенция Фокус.

Той определи като „абсолютно нередно” затварянето на столицата преди ден в резултат на непланирания предварително протест на служителите от МВР в столицата.

"Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно. Армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави," посочи Борисов.

Той също така изтъкна, че допълнително за МВР през 2015 от бюджета се планират 180 млн. лв.

"180 милиона за 2015 година, не за догодина, а тази - даваме повече на МВР и 57 млн. повече на армията, 20 млн. за учителите, 20 млн. за догодина за спешна помощ, 45 млн. за съдебната система”, коментира още Борисов.

Припомняме, че най-много средства от исканата от финансовото министерство актуализация на бюджета за тази година, са заложени за плащания по еврофондовете и за системата на МВР.

 Премиерът подчерта, че управляващите ще предложат на синдикатите на МВР в системата да бъдат направено разграничение по категории труд на оперативните служители и администрацията.

„Ние искаме тези, които носят в студа и жегата, на границата, влизат в пожарите, да са първа категория и да се ползват с привилегии. Обществото ще толерира и одобри това”, коментира Борисов, цитиран от БНР.

Той допълни, че тази информация ще бъде съобщена на синдикатите и предупреди: ”Оттам нататък да правя,  каквото знаят, но те ме познават добре и знаят, че това е последният им шанс да говорят на разбран език с мен.