fallback

Нивото на киберсигурността в България е високо

Тодор Донев от Обществото на етичните хакери в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

04.11.2015 | 10:48 Автор: Мария Аладжова

В световен мащаб всеки ден се случват кибератаки. Това каза Тодор Донев от Обществото на етичните хакери в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той коментира хакерските нападения над правителствените сайтове, които все още продължават.

По думите на Тодор Донев подобни атаки невинаги са целенасочени и могат да бъдат извършени дори и от дете. Той подчерта, че в случая става въпрос за атака, насочена към уебсайтовете на държавните институции, а не вътрешните им системи.

"Един подобен ботнет обикновено поема някакъв контролен панел, който може да бъде контролиран отдалеч от злонамерения потребител", заяви Донев, като обясни, че в случая става въпрос за мрежа от предварително заразени сървъри, към които е била подадена команда за блокиране. Той допълни, че съществуват много начини, по които да се осъществи кибер нападението. 

Почти невъзможно е да се стигне до извършителя

Подобни хакерски групи обикновено скриват всички следи, които могат да ги компрометират. Според Тодор Донев, който е представител на Обществото на етичните хакери, индивидуалните виждания на човек определят дали той е от добрите или злите хакери. Той обясни, че идеята на неговата организация е да работи в полза на обществото.

Донев изказа предположение, че целта на атаката на сайта на ЦИК от 25 октомври, е била да се покаже, че българският народ все още не е готов да гласува по електронен път. И все пак той беше категоричен, че нивото на киберсогурността в България е високо, тъй като в страната ни има голям брой наистина добри специалисти, а родните интернет доставчици са осведомени за възможностите от атаки.

 

Обществото на етичните хакери/Международна асоциация по киберсигурност, регистрирано във Варна, България цели да "създаде общност на доверие и професионализъм, която да развива иновации в света на компютърната сигурност", е записала организацията на сайта си.

Целият разговор чуйте в следващото видео:

 

fallback
Още от България
fallback