Руслан Стефанов: България харчи по-малко от Словакия за ред и сигурност

Странно е не времето за реформи в МВР, колкото лошата подготвеност и опитът да се въведат наведнъж, коментира икономистът

04.11.2015 | 08:30 Редактор: Мариета Иванова
Руслан Стефанов: България харчи по-малко от Словакия  за ред и сигурност

България харчи по-малко от Хърватия и Словакия за обществен ред и сигурност, коментира икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев.

Ако водим професионална дискусия, колко голям като цяло е бюджетът, защото всеки хваща една или друга графика и казва една или друга теза, но това е повърхностно, ако трябва да погледнем общо бюджета за сигурността, например, България харчи по-малко, говорим за обществен ред и сигурност, не говорим за въоръжени сили, от Хърватия и Словакия, които са по-малко като население. Ако говорим като дял от БВП, България харчи средно сравнимо с тях, но като цяло делът (през годините- бел.ред.) спада. Ако разбием какво означа този вътрешен ред и сигурност, например за затворите, виждаме, че България харчи изключително много по-малко в сравнение с другите страни, докато за полицията не е така”, коментира икономистът.

Той подчерта още, че няма конкретна информация за разпределението на парите в управленската структура на МВР. - „В бюджет 2015 виждаме едни 125 млн. лв., но не знаем  обаче за какво отиват те. Друг е въпросът, че голямата част от тях отиват за заплати. Каква ефективност получаваме тук- е  друг въпрос”, коментира Стефанов.

Той допълни още, че според проучването на общественото мнение едва ли има някой, който е доволен от харченето на този над 1 млрд. за вътрешен ред и сигурност.

По думите на експерта въпросът не е дали сега е времето за реформи.

„Винаги е времето. Над десетилетие се водят тези разговори, успоредна реформа вървеше и в Министерството на отбраната, във въоръжените сили на България, но там някак си тя се случи без такива сътресения. Успоредно върви и в системата на здравеопазването, на образованието,” посочи още той.

По думите му подобни закъснели реформи неминуемо ще предизвикат подобни сътресения.

„Именно поради тази причина изключително странно е не толкова времето, колкото изключително лошата подготвеност и опитът някак си изведнъж да се въведат”, заяви още той.

Още по темата

Стефанов изтъкна още, че подобни сложни в социално отношение реформи, винаги трябва да се въвежда в средносрочен план- „т.е. от три до пет години отстояние от взимане на решението до неговото прилагане”.

Той подчерта, че дебатът е изключително сериозен.

Относно протеста на полицаите и блокирането на ключови пътни артерии в големите градове и страната Стефанов коментира: „ Тук стои и въпросът дали полицаите трябва да го причиняват  на своите граждани. И по изборите имаше един случай по арестуване на народен представител, който показа колко малко опит има за такива кризисни ситуации и това, че да се държат хората заложници означава една изключително ниска професионална подготовка,” коментира експертът.