fallback

Служители на МВР излязоха на протест в София

Те са се събрали пред Софийски университет и се очаква да изразят недоволството си и пред Министерство на финансите

03.11.2015 | 16:29 Автор: Ирина Георгиева

Служители на МВР излязоха на протест в София, видя екип на Bulgaria ON AIR. Те са се събрали пред Софийски университет "Св. Климент Охридски" и се очаква да изразят недоволството си и пред Министерство на финансите. Причината за протеста са текстовете в проектобюджета за 2016, според които при пенсиониране полицаите ще получават 10 заплати вместо 20.

Събирането на полицаите не е организирано, а спонтанно.

Главният комисар обясни по-рано пред протестиращите, че на 4 ноември сутринта премиерът Бойко Борисов ще се срещне с вътрешния министър Румяна Бъчварова и финансовия министър Владислав Горанов.

Междувременно стана ясно, че повече от 150 полицаи в Пловдив са подали рапорти за напускане на системата. Това съобщи пред журналисти Иво Тодоров, от Синдиката на служителите на МВР, цитиран от агенция "Фокус". Подадените оставки са за времето от събота до днес. Няакои се пенсионират, други напускат. Полицаите са от всички направления – от РУ, от Пътна полиция, от СПС и др.

Очаква се в неделя (8 октомври) в София да се проведе национален протест от 13:00 часа на площад "Народно събрание", съобщиха от СФС МВР.

Свидетели сме на безпрецедентна атака срещу държавността в България, написа СФС МВР.

От Синдикална федерация посочват, че в момент, в който Европа е залята от бежанска вълна, изпълнителната власт в страната, в лицето на Министерски съвет и Министерство на финансите, оголва и обезличава всички звена, грижещи се за нейното опазване. Прави го с безумно и задкулисно предложение за „реформи“ в сектор „Сигурност“. "Решение, взето от страна на управляващите, които отвращават и прогонват професионалистите в системата. Хора, отдали живота си за България."

Атаките от страна на Министерски съвет във всевъзможни медии, доведоха до тоталното сриване на авторитета на институцията МВР. Превърнаха, тези които пазят обществения ред и държавността в „Обществен враг №1”, посочват от СФС МВР. Направиха го целенасочено и тенденциозно. По този начин ще постигнат своите политически цели, но предават националните интереси.

Ето какво още пишат от СФС МВР:

Как и с какво политиците и управляващите "спомогнаха" през всички тези години на преход на народа да посрещне постоянната икономическа криза, в която се намираме?! Намалиха заплатите си, отказаха от социалните си придобивки, намалиха субсидиите за партиите?

С какво работещите в системата на МВР съгрешиха, че само и единствено те трябва да понесат открито престъпното управление на държавата за целия преходен период !?!

Защо превръщат служителите в системата за сигурност и самата система в „жертвен агнец“, при положение, че единствено и само управляващите носят цялата отговорност за нереформирането на сектора? И това при положение, че няма закон в страната ни, който да е бил променян по-често от този на МВР - най-често абсолютно безцелно и безрезултатно.

Сега е моментът всички, работещи в тази система да вдигнат глава, да покажат, че в тази система работят истински достойни хора, а не червеи, готови да потънат под ботуша на политическата върхушка.

Ние трябва да покажем на хората, че това е заплаха за националната сигурност, това е откровена гавра с нас и нашите семейства! 

Задават ли си въпроса политиците, какво би се случило, ако всички честни и достойни хора, работещи в системата на МВР, подадат заявление за напускане в рамките на един месец? Кой ще ги пази от „народната любов“ и от непрестанно напиращия миграционен поток? 

Нека всички служители от структурите на МВР и сектор „Сигурност“, да заявим категорично, че опитите за гавра с нас приключиха!

Нека Консултативният съвет за национална сигурност при Президента, да прецени - кой в действителност носи националната заплаха за тази държава!

За последната година политиците ни отнеха много. Да не им позволяваме да ни отнемат всичко!

Исканията, които отправяме са:

• Незабавно оттегляне на законопроекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2016 в частта му, засягащ социални права на служителите в Сектор „Сигурност“. • Право на колективен трудов договор за държавните служители в Сектор „Сигурност“. • Право на синдикалните организации в Сектор „Сигурност“ да се присъединяват в национално представителни синдикални организации. • Обвързване на заплатите в Сектор „Сигурност“ със социално измерим критерий – средната работна заплата за страната. Да покажем, че заедно можем повече. Да дадем шанс на сигурността в България.

От Синдиката на служителите в затворите в България също заплашват с протести. На 3 октомври те разпространиха следното писмо до медиите:

Във връзка с приет от МС Проект на Закона за държавният бюджет на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, на извънредно заседание на МС на 30.10.2015г., и  опитите за налагане на нови сериозни рестрикции по отношение на икономически и социални права на всички служители на сектор "Сигурност", в частност тези в затворите и арестите Ви информираме, че определяме този проект на закон, като кампания целяща социално противопоставяне и сме в готовност за предприемане на организирани съвместни национални протестни действия със синдикалните организации в сектора.

Синдиката на служителите в затворите в България е силно притеснен и изразява мнение, че готвените промени не целят да реформират сектора и да реализират разбирането за полицейска служба в интерес на обществото, и не са придружени от задължителните прецизни и мотивирани обяснения на Министъра на финансите.

Вместо закона да има адекватни и ефективни гаранции за обуздаване на престъпността почиващи на наложителна задълбочена и адекватна оценка, и анализ на рисковете пред националната сигурност в един тревожен за региона и света момент, се създават предпоставки за невъзможност правозащитните органи и отбранителни сили да реализират функциите си.

Като израз на добронамереност искаме чрез Вас, представителите на медии в страната, да поканим господин Владислав Горанов в качеството му на финансов министър да посети един от затворите в Република България и се запознае реално със състоянието на сектора, като същевременно може да купи бака латекс и да направи нещо полезно – да боядиса стените на една от стаите. Да не забравяме, че на латински minister означава „служител“.

 

 

 

fallback
Още от България
fallback