fallback

Владислав Горанов: Орязването на полицейските обезщетения не е самоцелно

Министърът на финансите с отговор към недоволните служители на МВР

03.11.2015 | 14:43 Автор: Мария Аладжова

Средствата, които МО ще спести от намаляването на възнагражденията за прослужено време, ще бъдат използвани за подобряване на условията на работа в МВР. Това заявиха Владислав Горанов и Румяна Бъчварова на брифинг, след като стана ясно, че 20 000 полицаи ще излязат на протест утре. Причината за масовото недоволство е намаляването на възнаграждението при пенсиониране, което падна от 20 на 10 заплати. Според Бъчварова едно отлагане на решението би довело до задълбочаване на дефицита в системата.

Министърът на финансите Владислав Горанов подкрепи изказването на Бъчварова, като обясни, че мярката не е самоцелна. По негови думи бюджетът за МВР възлиза на над 1 млрд. лева, а през последните години се е стигнало до там, че 95% от разходите са за възнаграждение, а останалите 5% за издръжка:

"Тези 20 заплати, които се изплащат не са разходи нито за МВР, нито за МО, защото се дават към пенсионната система, когато хората напускат системата на МВР. Ако тези обезщетения останат на разположение на МВР, ще бъдат харчени за укрепване на системата", коментира той, цитиран от „Фокус“.

Горанов обеща, че ще продължи преговорите с полицейските синдикати и призова за разбиране от страна на служителите.

На брифинга стана ясно още, че около 250 служители в сектор „Сигурност“ са напуснали през последните дни.

fallback
Още от България
fallback