Красен Станчев: Правителството няма воля за свиване на разходите

Видно е, че има воля за увеличаване на дълга, коментира още икономистът

30.10.2015 | 11:01 Редактор: Мариета Иванова
Красен Станчев: Правителството няма воля за свиване на разходите

Видно е, че няма воля за свиване на разходи, посочи икономистът Красен Станчев, коментирайки проектобюджета на финансовото министерство за следващата година. Той направи изказването в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев. Експертът поясни, че липсата на воля в тази посока е доловима по това, че няма съкращаване на администрацията.  

„Другото, което е видно, е че има воля за увеличаване на дълга“, заяви още Станчев. - „Наистина това е обяд, който вече е изяден, но до момента, до който не се знае за какво отива това увеличение на дълга, е много трудно да се каже дали тези (от тригодишната програма на правителството- бел.ред.) цели ще бъдат изпълнени“.

Той коментира още, че от миналата година, „от опита за национализация на частни спестявания по линия на пенсионното дело до момента имаме доста хаотично планиране на специално на данъците. - „За такива важни закони няма анализ на въздействията и има явен напън за налагане на нови данъци“, заяви икономистът, подчертавайки, че има неща в изготвянето на бюджета, „които не са толкова математически“.

Станчев подчерта още, че въвеждането на т.нар. „данък вредни храни“ ще доведе до увеличаване на администрацията – в Министерството на финансите и в НАП и „евентуално разходите за събиране на данъци ще се увеличат вероятно с 20- 25%“.

По думите му прилагането на подобен данък е много лошо за икономиката и „вероятно ще промени макрорамката“.

Той също така подчерта, че откакто свят светува „търговците и проверяващите знаят как да се лъжат един друг“ и подобен данък отваря врата за голяма корупция и  „неефективност при събирането на данъци“.

Вижте какво още заяви той от видео файла.