8 селища и една пречиствателна станция край морето

Мащабният проект е на стойност 97 милиона лева

29.10.2015 | 19:20 Редактор: Мариета Иванова
8 селища и една пречиствателна станция край морето

8 селища от общините Несебър и Поморие ще бъдат обслужвани от една пречиствателна станция- тази в Рава, която е и най-голямата в региона. Откриването на обекта, реализиран  за сумата от 97 млн. лева, се състоя днес- 29 октомври. Финансирането е по ОП  „Околна среда”.

С разширението и модернизирането на пречиствателната станция се решава един от тежките екологични проблеми в несебърския залив. През последните години стотици бяха сигналите от туристи, които са на почивка в Слънчев бряг и околните курорти през лятото, за замърсени води.

На откриването на модернизираната пречиствателна станция присъстваха премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че изграденото съоръжение ще сложи  край на зловредните слухове за чистотата на курортите ни.

 „Сухата маса на месец, която ще остава в тази пречиствателна станция, за да отиде в инсталациите, е  2 000 тона. Как му казвате вие на фекалиите, не знам. Всичко това се е изливало в Слънчев бряг,” подчерта Борисов.

Съоръжението ще работи на два режима- зимен  и летен, като ще пречистват водите за 222 хил. еквивалент жители. 

Министър Василева посочи, че капацитетът на досега работилото съоръжение е бил недостатъчен, както и че е било изградено преди 40 години.
 
”Несебър е общината, която приема най-много чуждестранни туристи, през летния сезон“, коментира от своя страна Николай Димитров, кмет на Несебър. - „В Стария град само влизат по 30 -40 000 туристи всеки ден, затова тази пречиствателна станция, с това дълбокоморско заустване, което направихме в началото на сезона, ще привлекат много повече туристи“.

Повече от 300 млн. лева  са инвестирани по Черноморското крайбрежие през изминалия програмен  период. Построени са 4 изцяло нови пречиствателни станции, а 5 са били рехабилитирани, съобщи  още министър Василева.

Репортаж на Стиляна Георгиева и оператора Илиан Раданов.