Депутати намериха връзка между стрелбата по Алексей Петров и изборите

БСП настоя вътрешният министър Румяна Бъчварова да даде обяснение по случая

29.10.2015 | 17:14 Редактор: Кремена Кръстева
Депутати намериха връзка между стрелбата по Алексей Петров и изборите

Неуспешният атентат спрямо Алексей Петров прекъсна разгорещените дискусии в пленарната зала за работата на СЕМ.

БСП настоя вътрешният министър Румяна Бъчварова да даде обяснение по случая. Половин час след това министър Бъчварова изложи фактите , известни досега.

„Има свидетелства, че е бил Алексей Петров с неговата охрана , но няма пострадали лица. И мястото, където се е случило не е непосредствено до дома му“, заяви министър Бъчварова.

Социалистите хвърлиха вината за случилото се върху управляващите. Обвиниха Бъчварова за оскъдната информация и изтъкнаха, че тази в медиите била повече. Лидерът на БСП Михаил Миков откри връзка между нападението и изборите, които по думите му са най-нечестните и това трябвало да остане на втори план.

„Това, което се случва в България, ни връща в мутринските години, очевидно има връзка с цялостната обстановка“, коментира Миков.

Това провокира реакцията на ГЕРБ, които смятат, че усилията на правителството в противодействието на престъпността предизвиква вътрешни борби. Според Красимир Велчев вероятно се цели дестабилизиране на държавата, за да се попречи на изборите. От патриотичния фронт и АБВ изразиха възмущение от нападението посред бял ден.

За разлика от повечето коментари от ДПС бяха по-лаконични по темата.

„Имаме силни очаквания да има официална позиция на специализираните органи и този случай да не повлияе на свободната воля на българските граждани“, заяви Лютви Местан.

Утре народното събрание няма да има заседание поради изчерпване на дневния ред. В сряда депутатите пък взеха решение да не се провежда редовния парламентарен контрол в петък, 30 октомври.