fallback

България има готовност да приеме 3600 бежанци

Голяма част от мигрантите са афганистанци, които няма да получат бежански статут

29.10.2015 | 11:50 Автор: Мария Аладжова

България има готовност да приеме 3600 бежанци, предаде агенция „Фокус“. По думите на Никола Казаков от Държавната агенция за бежанците в момента на територията на България са настанени по-малко от 1500 души – цифра, която е в пъти по-малка от тази на другите държави-членки на ЕС. Казаков увери, че агенцията е подготвена за зимния сезон – налични са всички условия и ресурси, необходими за настаняването на мигрантите.

Сред бежанския поток към страната ни обаче, далеч не всички са сирийски граждани 

Настоящата тенденция е през България да преминават все повече афганистанци, които нямат право на бежански статут, тъй като мотивите им са икономически. Обикновено влизането на афганистанците ставало на групи от 20 до 60 човека – нещо, което беше потвърдено със залавянето на групата мигранти до Средец по-рано този месец. Друга затвърдена тенденция се наблюдава и във възрастовата структура на групите – това са предимно млади мъже на възраст между 20-35 години.  

Въпреки това Казаков е категоричен, че ДАБ успява да отсее бежанците от икономическите мигранти. Той обясни, че през септември са подадени 12 000 молби за закрила, като 43% от тях са били приети:

„Това значи, че агенцията успява да отсее икономическите мигранти от търсещите закрила. Това е един наистина сложен процес, тъй като всяка една бежанска история се разглежда строго индивидуално“, допълни той, цитиран от „Фокус“.

Междувременно бежанската криза в Европа нараства. По данни на Агенцията за бежанците към ООН от началото на 2015 година в Европа са навлезли 700 хил. бежанци, а прогнозата за следващите дванайсет месеца е този брой да достигне 1,4 милиона. 

fallback
Още от България
fallback