fallback

Парламентът създаде комисия Сидеров

Според Сидеров парламентът се превръща в народен съд

28.10.2015 | 18:23 Автор: Кремена Кръстева

Парламентът създаде временна анкетна комисия за снемане на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов.  Председател на комисията е Димитър Главчев от ГЕРБ. По време на дебатите за спецкомисията Волен Сидеров каза, че Народното събрание се превръща в Народен съд. Докато депутатите обсъждаха създаването на комисията, пред сградата на парламента се проведоха два протеста – за и против Сидеров. Часове след като беше гласувано решението, комисията се събра на първото си заседание.

Първоначално депутатът от "Атака" и адвокат на Сидеров Явор Нотев предложи точката за създаването на комисията да бъде отложена за следващата седмица. Поиска също искането на главния прокурор за арест на Волен Сидеров да отпадне от парламентарното решение, защото Сидеров официално не е заявил дали сам ще си даде имунитета, а думите му, че няма да се откаже от депутатската защита преди дни нямат правна стойност. Всички предложения на Атака бяха отхвърлени.

„Това дали някой е извършил престъпление и как да бъде наказан решава единствено съдът , нали така госпожо Цачева, нали така юристи в залата, вие ми сложихте присъда, медиите ми сложиха присъда, и искате като народен съд да ме закопчееете“, заяви от трибуната на парламента Волен Сидеров.

Той  обвини парламента, че се държи като народен съд, че с това решение нарушава собствения си правилник и Конституцията. Изявленията му и  тези на съпартийците му провокираха председателя на народното събрание Цецка Цачева да изтъкна, че създаването на спецкомисия не противоречи на нито един законов текст.

Парламентът взе решение за създаването на спецкомисията, обграден от два протеста – за и против Волен Сидеров.  

 

 

 

 

fallback
Още от България
fallback