fallback

Ивилина Алексиева: Вторият изборен тур ще се проведе без проблеми

Председателят на ЦИК се обърна към гласоподавателите на извънреден брифинг

28.10.2015 | 15:58 Автор: Мария Аладжова

Всички общински избирателни комисии са предали документите си в ЦИК, заяви председателят на ЦИК Ивилина Алексиева, цитирана от агенция „Фокус“. Изказването е от извънреден брифинг на комисията, който се състоя преди минути. Алексиева увери гласоподавателите, че няма пречки за провеждането на втория тур на изборите на 1 ноември.

По думите ѝ две са основните задачи, с които трябва да се справи ЦИК през следващите няколко дни, а именно: да бъдат обявени резултатите от националния референдум в 5-дневен срок, след извършена повторна проверка, и да се подготви втория тур на изборите за кметове на общини, райони и кметства. Тя отбеляза, че не по-маловажен е и въпросът с отпечатването на бюлетините за предстоящото гласуване и допълни, че в ЦИК е получено писмо от БНБ:

„В това писмо, позовавайки се на договора, сключен между администрацията на МС и БНБ във връзка със сроковете за предоставяне на бюлетините за втори тур и въз основа на изходни данни, че ще бъде провеждан втори тур -печатницата на БНБ изразява своята загриженост за транспортирането и отпечатването на бюлетините за втори тур в указания срок“.

На брифинга стана ясно още, че се е състояла среща, в която са участвали Ивилина Алексиева, вицепремиерът Томислав Дончев, представители на печатница на БНБ, заместник-министърът на транспорта Антон Гинев и представители на МС. На срещата е станало ясно, че с „оглед динамиката на утвърждаването на бюлетините" втори тур ще се състои безпрепятствено.

Напомняме, че по-рано днес зам.-министърът на ЦИК Мария Мусорлиева заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че следизборният хаос, настъпил в „Арена Армеец“, е целенасочена атака срещу ЦИК. 

 

fallback
Още от България
fallback