fallback

Анкетна комисия в НС ще решава за имунитета на Сидеров и Чуколов

Междувременно пред парламента има два протеста - за снемането на имунитета на лидера на Атака и в негова защита

28.10.2015 | 08:24 Автор: Ирина Георгиева

Депутатите ще обсъдят създаването на анкетна комисия на партиен принцип по повод исканията на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов. За създаването на анкетната комисия са нужни 48 подписа. Тя се състои от двама участници от всяка една парламентарна група.

От ГЕРБ предлагат отпадането на чл. 70 от Конституцията като се запази само частта, която защитава народните представители единствено това, което те изразяват като политическо мнение от трибуната и в пленарна зала.

Чл. 70. (1) Народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава - на председателя на Народното събрание. Разрешение за задържане не се иска при заварено тежко престъпление, но в такъв случай незабавно се известява Народното събрание, а ако то не заседава - председателя на Народното събрание. (2) Разрешение за възбуждане на наказателно преследване не се изисква при писмено съгласие на народния представител. 

"Така ескалира тази арогантност в поведението, че стигнахме до извода, че са необходими драстични промени в законодателството. Подобно поведение уронва престижа на НС, защото действията, на които станахме свидетели са недопустими, за който и да било български гражданин, камо ли за народен представител." - обясни председателят на парламента Цецка Цачева по БНТ.

Цачева поясни, че на срещата на 27 октомври между нея и лидерът на Атака е станало ясно, че Сидеров няма да даде имунитета писмено, по негово лично волеизявление.

На 28 октомври сутринта има плътен кордон от полицаи около парламента, защото се очакват два протеста. 

На първият хората ще поискат имунитета на Волен Сидеров заради проявите му в последните седмици. Вторият протест е в подкрепа на Сидеров. Засилено полицейско присъствие има и пред БАН. Главният вход на НС е отворен, предаде екип на Bulgaria ON AIR. Движението за автомобили е отворено.

 

fallback
Още от България
fallback