fallback

Деница Сачева: Хуманитарната политика на ЕС се нуждае от ревизия

Според председателя на IntelDay България лесно може да стане заложник в геополитически интереси

27.10.2015 | 15:08 Автор: Мария Аладжова

Спешната среща в Брюксел на 25 октомври е една от най-продуктивните, проведени до момента, смята Деница Сачева, председател на фондация IntelDay. Тя коментира бежанската криза в предаването Денят ON AIR дни след заседанието на европейските лидери. Според нея обаче становището им е било насочено най-вече към справянето с последствията от кризата, отколкото първопричините за това, което се случва. Тя също така изрази съмнения относно мерките, които ЕС предлага за стабилизация на бежанския поток:

„Да се търсят средства от международните финансови институции по-скоро под формата на заем за справяне с кризата е нещо, което е в известно противоречие с доста щедрата до момента хуманитарна политика, която водеше ЕС и която може би в крайна сметка има нужда от сериозна ревизия - дали беше правилно насочена и дали всъщност трябва да продължава да се изсипва цялата тази хуманитарна помощ по начина, по който се прави към момента, а от друга страна държавите-членки на ЕС да им се налага да взимат заеми, за да могат да се справят с кризата.“ – заяви г-жа Сачева.

България лесно може да стане заложник в геополитически интереси

Според Деница Сачева не може да се смята, че страната ни се намира в зона на спокойствие. Притеснителен е и фактът, че правителството не взима сериозни мерки по отношение на трафика на хора, под формата на увеличаване на наказателната отговорност, защото това действително може да се окаже проблем в дългосрочен план.

Саудитска Арабия и Судан – ключови страни за решението на сирийската криза

В хода на разговора председателят на IntelDay коментира и сирийския въпрос, като изрази изненадата си, че той не присъства в дневния ред на европейските дискусии и ЕС избягва да взема отношение дори и на дипломатическо ниво. По думите на Сачева е очевидно, че Москва оказва влияние на вътрешните за Сирия процеси.

Чуйте целия разговор в следващото видео:

 

fallback
Още от България
fallback