fallback

Цацаров поиска от НС разрешение за задържане на Сидеров и Чуков

Събраните при разследването доказателства уличават Сидеров и Чуколов в извършване на престъпления от общ характер

26.10.2015 | 11:20 Автор: Ирина Георгиева

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от НС разрешение за задържане на народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов, съобщиха от Прокуратурата. Веднага е започнало наказателното производство за извършено хулиганство и принуда в сградата на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" на 23 октомври - първият път, когато лидерът на "Атака" нахлу в Академията. 

На 25 октомври Цацаров е изготвил искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Сидеров и Чиколов, а на 26 октомври исканията са внесени в НС.

Събраните при разследването доказателства уличават Волен Сидеров и Десислав Чуколов в извършване на престъпления от общ характер.

От Прокуратурата припомнят, че на 23 октомври около 20:30 часа Сидеров и Чуколов, заедно с други лица са влезли в сградата на НАТФИЗ, където по това време са се провеждали занятия, а студенти са репетирали. Депутатите от "Атака" започнали да задават въпроси на висок тон, отправяйки обидни квалификации. Студентите решили да се приберат веднага в аудиторията, след което последвали удари по вратата й и нахлуване вътре на цялата група, водена от двамата народни представители. 

Националистите прекъснали занятията по "Сценична реч" като нахлули с виковете: "Наркомани""Глупави актьорчета, които ще играят в тъпи български сериали""Меки китки""Педалчета""Вие наркомани ли сте?""Познавате ли този?""Това Ваш колега ли е?", държейки снимка на непознат за свидетелите мъж, цитирано от Прокуратурата.

Докато всичко това се случвало, студентка от Акадамията, извадила мобилния си телефон, решена да заснеме действията на Сидеров, в израз на възмущение от поведението му. Виждайки това националистът се приближил до нея с думите: "Ти каква си?", "Защо снимаш?". След това Сидеров я хванал силно за китките, извил ръцете й, дърпал я и я бутал докато тя не опряла гръб в стената на аудиторията и се опитал да й вземе телефона. Студентката започнала да вика за помощ, към нея се приближило непознато за нея лице и изтръгнало телефона от ръката й. Студентката била принудена да отключи телефона си и да изтрие направената снимка на Волен Сидеров. Повикана била полиция, но при пристигането на служителите на МВР, Чуколов, Сидеров и придружаващите ги вече били напуснали сградата.

Действията на двамата народни представители предизвикали уплаха и силно възмущение на студентите и преподавателите.

От събраните до момента доказателства се налага извода, че с поведението си Сидеров и Чуколов в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. Освен това, Сидеров принудил студентка в НАТФИЗ да предаде мобилният си апарат, с цел да бъдат изтрити от него снимки, като употребил за това сила - държал и стискал китките на момичето, докато тя не пуснала телефона си.

Законова пречка за наказателното преследване и задържането под стража на Волен Сидеров и  Десислав Чуколов е обстоятелството, че те са народни представители в 43 НС и в това си качество се ползват с имунитет.

Главният прокурор е поискал от НС разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване и задържането на двамата народни представители за извършените от тях престъпление по чл. 325 ал.2 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 20 ал.2 от НК и престъпление по чл.  143 ал.1 от НК.

Задържане по реда на НПК, след разрешение на НС не само ще даде възможност наказателните производства срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов да бъдат приключени и ще осигури явяването им пред органите на досъдебното производство. Задържане е необходимо преди всичко, за да бъде препятствано извършването на други общественоопасни деяния от тях, при демонстрираното съзнание за безнаказаност и пълно незачитане на установения законов ред и правата на другите граждани.

Настоящото искане на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане имунитета на Волен Сидеров е  трето по ред.

На 12 октомври главният прокурор поиска от НС разрешение за наказателно преследване на Волен Сидеров и Десислав Чуколов за хулиганската проява и причиняване на телесна повреда на двама полицейски служители при изпълнение на службата им, извършена от двамата на  9 октомври в гр. София на ул."Г. С. Раковски" до магазин за алкохол и цигари.

До настоящия момент НС не се е произнесло по направените искания.

По първото искане за снемане имунитета на Сидеров за хулиганство и причиняване на телесна повреда на полицай на 6 януари 2014г. на летище Варна, в Софийски градски съд продължава наказателното производство.  

fallback
Още от България
fallback