Зле разпределени секции в Германия и вяло участие

Таня Минчева, Бон

25.10.2015 | 20:36
Зле разпределени секции в Германия и вяло участие

Коментар на Таня Минчева за участието в референдума в пряко включване от Бон в изборното студио на Bulgaria ON AIR с Веселин Дремджиев на 25/10/2015.

 

Вяло, с ниска избирателна активност мина референдумът в Германия, въпреки че бяха разкрити 21 секции – рекорден брой /повече отколкото за парламентарните избори/ – в 16 града, каза Таня Минчева пряко от Бон.

Проблемно е разпределението на секциите, които въпреки че са много, не са били отворени в градовете с най-голяма концентрация на български граждани в Германия, каза Минчева.

„В Германия българската диаспора е една от най-големите. За последните 12 месеца имахме ръст от 50 000 българи. Общо в Германия живеят 212 000 българи в момента по официална статистика“.

Те обаче показват слаб интерес към ставащото в България, каза Минчева. „Броят на гласувалите ще се окаже по-нисък от гласувалите на парламентарните избори. Броят на подадените молби за участие в референдума е бил само 400.

„Вялото гласуване показва, че големият брой разкрити секции не значи, че така ще бъдат привлечени повече избиратели. Имаше е несъответствие в разпределението- на територията на бившата ГДР /Източна Германия/ - само 5 секции – от които 3 в Берлин, а в Лайпциг, където живеят най-много българи – нито една, както и в Хановер и Дуйсбург“.