Пловдив: разследват опити за купуване на цели СИК

Репортаж на Илиян Велков

25.10.2015 | 18:44
Пловдив: разследват опити за купуване на цели СИК
Пловдив: разследват опити за купуване на цели СИК

В Пловдив се правят масови смени на членове на избирателни комисии в квартал "Столипиново" заради подозрения за манипулации, съобщава кореспондентът на Bulgaria ON AIR Илиян Велков на 25/10/2015. Председателката на ОИК Деница Чингарова обаче каза, че няма разлика от предишните избори.

"На фона на 4000 работещи в изборната администрация в изборния ден в секционните комиси, считам, че в сравнение с изборите през 2011 не може да се говори с някакво много голямо число на смените", каза Деница Чингарова, председател на Общинската избирателна комисия в Пловдив.

Още по темата

Полицията и Прокуратурата разследват сигнал за опит за купуване на цели секционни избирателни комисии, които срещу 3000 лева е трябвало да фалшифицират протоколите от гласуването. Полицията разследва и сигнал, че в секция, в училище "Черноризец Храбър", избирателите са получавали сгънати бюлетини, в които предварително е зачеркнато името на един от кадидат-кметовете.

Голям е и броят на застъпниците, които са сменени в секционните избирателни – 240 от общо 4000 членове. Неофициално се твърди, че причина за масовата смяна на членове е, че са предлагани по 500 лева на член на СИК, за да си затваря очите при броенето на бюлетините след край на изборния ден.

В ромския квартал на тези избори заработи нова схема - гласуването е организирано на групи, като цели улици под строй се явяват да упражнят правото си на вот. Това според разследващите означава, че купуването на гласове е било дни преди вота. Избирателите отново не знаеха за какво гласуват, нито какво ги питат на референдума.

"Как си представяш електронното гласуване?

- Как ще се гласува? С чертичка, ей така .."

В секция № 16 в училище „Черноризец Храбър“ в пловдивския район „Тракия” е имало готова бюлетина с отбелязан на нея номер на един от кандидатите за кмет. Жената, на която били дадена бюлетината, установила след разгъването, че е предварително попълнена.

Според председателката на секционната избирателна комисия № 14 Донка Цовева станала е грешка. Тя твърди, че неволно е подадена бюлетина, приготвена за унищожаване, тъй като преди това тя била сгрешена от възрастен гласоподавател.

Районната прокуратура в Пловдив проверява случая.