Плевнелиев: Партиите неглижираха референдума

Очаквам да осъзнаят, че референдумите са важни, че те могат да обогатят демокрацията в България, заяви президентът

22.10.2015 | 17:01 Редактор: Мариета Иванова
Плевнелиев: Партиите неглижираха референдума

По думите на президента Росен Плевнелиев политическите партии са неглижирали  „референдума пред очите на целия народ“. - „Дано в последните дни на кампанията си направят изводите и да покажат това отношение, което народът очаква от тях,“ заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред журналисти след церемонията за откриването на ЛОТ 2 на АМ „Струма“ при пътен възел „Благоевград“, предава Агенция Фокус.

„Политическите партии дължат на хората ясно позициониране „за“ или „против“ – най-важно е участието и всички трябва да гласуваме на референдума,“ призова Росен Плевнелиев.

„Очаквам партиите да осъзнаят, че референдумите са важни, че те могат да обогатят демокрацията в България и че народът очаква да бъде питан по важните въпроси в държавата и да бъде чут. Оттук нататък референдумите ще бъдат разумен инструмент за повече демокрация“, подчерта държавният глава. В първата половина на ноември т.г. ще бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност, обяви държавният глава. Най-висшият орган по сигурността на страната ще обсъжда геополитическите промени и свързаните с тях рискове пред страната.

Държавният глава коментира и наложеното вето върху Закона за военното разузнаване.

„Наложих вето по принцип. Начело на службата трябва да застават хора, които умеят да работят с информация. Голяма част от експертите и ръководителите на службите в държавите членки на НАТО са именно такива специалисти. Не очакваме от генералите от Сухопътни войски или от ВВС да разбират и от обработката и управлението на информация по най-коректния начин“, посочи президентът Плевнелиев.