fallback

Радостина Павлова: Търсещите убежище не могат да бъдат задържани без причина

Престъпление е да се преминава границата без документи, уточни юристът

22.10.2015 | 11:23 Автор: Мариета Иванова

Търсещите убежище хора не могат да бъдат задържани без причина, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR юристът Радостина Павлова. Повод за коментара й е станаха приетите и обнародвани промени в Закона за убежището и бежанците.

“Eдин от аспектите, който ни притеснява, и за който почти не стана дума в медиите и в обществения дебат е, че с този закон се дава право на Агенцията по бежанците да настанява търсещите убежище хора в центрове от затворен тип“, коментира тя.

Павлова поясни, че шестте регистрационно-приемателни центрове у нас  в момента са от отворен тип. - „Това означава, че хората не се под запрещение. Те могат да влизат да излизат свободно. Разбира се, някои от хората не могат да напускат трайно центъра, но така или иначе, това не са центрове за задържане“, коментира юристът.

Тя подчерта, че „никой, който търси закрила в дадена държава, не може да бъде задържан само по тази причина". - „Това е записано и в европейското законодателство, както и в нашия вече Закон за убежището и бежанците“, коментира тя, уточнявайки че при определени обстоятелства и в друг закон е разписано кога имигрантите могат да бъдат задържани в центрове от затворен тип.  Престъпление е да се преминава границата без документи, коментира юристът.

„Човек, който е под грижите на Агенцията за бежанците, е човек, който е подал молба за убежище. Това не е престъпление, не може да бъде задържан в затвор, нито в специализиран дом. Има и обстоятелства, при които не може да излиза“, коментира юристът.

Тя поясни, че хората, които са задържани в специализираните центрове в Бусманци и Любимец, „не са хора, които търсят закрила". - „Това са мигрнати, които са без документи, за които е издадена заповед за депортация,“ поясни тя и допълни, че за изпълнението на тази заповед е необходимо задържането им в тези центрове.  - „А търсещите убежище хора имат право да са на наша територия, не подлежат на депортация и не се настаняват в такива убежища“, заяви още тя.

Юристът посочи още, че опасенията на експертите са свързани с възможностите за субективно вземане на решения за настаняване в центрове от затворен тип, както и с това, че поддържането на подобни затворени центрове е необходим значителен финансов ресурс.

 

fallback
Още от България
fallback