КЕВР: Няма проблем с топлофикациите за началото на отоплителния сезон

Проектодокладът за цените на електроенергия от 1 ноември ще бъде готов до ден-два, съобщи Иван Иванов

21.10.2015 | 16:52 Редактор: Ирина Георгиева
КЕВР: Няма проблем с топлофикациите за началото на отоплителния сезон

Няма проблем с топлофикационните дружества за началото на отоплителния сезон, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите му те приеха реалността, че цените на топлинната енергия, която начисляват на потребителите са намалени между 10% и 20% - за София намалението е около 17%.

"Топлофикационните дружества по принцип имат задължения, но това, което те са заявили по време на заседание с тяхно участие, е че постепенно задълженията им намаляват. За мен това е много добър знак, че решенията на КЕВР позволяват постепенно да намаляват задълженията си." - допълни Иванов.

Проектодокладът за цените на електроенергия от 1 ноември трябва да бъде готов до ден-два, съобщи председателят на КЕВР. Той обясни, че след като видят какъв е докладът ще излязат с решение дали да променят цената на задълженията за обществото.

"Планираме на 30 октомври да проведем закрито заседание. В момента изчисленията продължават да се извършват. Проектодокладът за цените трябва да бъде готов до ден, два. Ще видим какъв ще бъде доклада, въз основа, на който ще излезем с решение." - поясни Иванов.

КЕВР очаква доклада на НЕК за приходи и разходи за септември, който ще даде отговор дали ще има промяна в цените.

Комисията работи изключително интензивно за стартирането на Българската електроенергийна борса в началото на декември, съобщи Иванов. По думите му получени са десетки предложения от различните енергийни дружества.

"Постарахме се да намерим най-добрите решения за защита на обществения интерес. По време на общественото изслушване утре ще чуем всички заявители на предложения, след което ще се произнесем по начин, по който да започне да работи в началото на декември Българската електроенергийна борса, така както всички искаме." - добави още Иванов.

Подробности вижте в репортажа на Пролетина Съботинова: