Василева: Местната власт ще може ограничи движението при замърсяване на въздуха

Мярката е предвидена в промените на Закона за чистотата на атмосферния въздух, коментира екоминистърът

20.10.2015 | 16:03 Редактор: Мариета Иванова
Василева: Местната власт ще може ограничи движението при замърсяване на въздуха

Общините ще имат правомощия да ограничават движението  в определени зони с много замърсен въздух. Мярката е предвидена в промените на Закона за чистотата на атмосферния въздух, стана ясно от коментара на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„В закона се предвижда преди всичко ангажимент на общинските власти при изготвянето на общинските програми, които на базата на анализ, на специфики, дават представа за необходимите инвестиции и програми, които трябва да бъдат приложени. Тези програми е необходимо да бъдат приложени в действие,“ коментира още Василева.

„Новото, което е заложено в закона, е възможността общинските власти да прилагат конкретни действия при установяване на превишаване на нормите, като обособяване на зони с ниско съдържание на вредни емисии, да ограничава движението и т.н.“, посочи тя.

На въпрос на водещия Делян Петришки кога местната власт ще има възможност да приложи промените министър Василева коментира: „В момента, в които влезе в сила законът, общинските власти ще имат правомощията-  да определят конкретни зони, в които да прилагат конкретни мерки за ограничаване на замърсяването“.

Тя даде за пример Париж, където наскоро беше изцяло забранено движението в центъра на града заради сериозно замърсяване. - „По същия начин дадена община може да прецени, че трябва да ограничи движението в някои зони на града“, обясни министърът, допълвайки, че интензивното движение е сред причините за превишаване на нормите за чистотата на въздуха.

Друга сериозен фактор за замърсяването е използването на твърдо гориво за отопление, коментира министър Василева. Тя изтъкна още, че от волята на всеки от нас зависи подобряването на състоянието на атмосферния въздух.

Вижте цялото интервю тук.