fallback

Мегаделото Червеи ще бъде гледано в публичен процес

Основен подсъдим е бившият шеф на Софийския градски съд Владимира Янева

20.10.2015 | 14:41 Автор: Ирина Георгиева

Мегаделото "Червеи" ще бъде гледано в публичен процес, реши съдия Иван Коев, въпреки че делото е с гриф "Секретно", предаде БНР. Основен подсъдим е бившият шеф на Софийския градски съд Владимира Янева.

Основните мотиви, с които съдия Коев разсекрети процеса са: осигуряване на равнопоставеност на страните, гарантиране правото на обществото да бъде информирано чрез медиите, как точно функционират механизмите на правосъдието. По думите му той е упълномощен като арбитър и институция да контролира спазването на фундаменталните човешки права. Съдът не е длъжен да се съобразява с гриф "Секретно" или "Поверително", които други институции слагат на делата си. 

Разсекретяването на делото решава един съществен проблем дотук по казуса – достъпа на адвоката на Владимира Янева и на другия подсъдим, бившият директор на служба "Вътрешна сигурност" в МВР – Тодор Костадинов, до копия от проведените дотук разпити, пише БНР. Заради грифа "Секретно" те можеха само да си водят бележки по тях. Сега обаче съдът ще им ги предостави на ксерокопиран диск.

 

 

fallback
Още от България
fallback