Петкова: Новият експлоатационен сондаж в Чирен е важен за енергийната сигурност

Tрябва да са налице 10 експлоатационни сондажа за почти двойно увеличаване на капацитета на газохранилището, заяви енергийният министър

20.10.2015 | 14:13 Редактор: Мариета Иванова
Петкова: Новият експлоатационен сондаж в Чирен е важен за енергийната сигурност

До края на януари трябва да е готов експлоатационния сондаж – Е-72, с който се поставя началото на модернизацията на  подземното газово хранилище в Чирен, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й това е изключително важна стъпка за енергийната сигурност на страната, предава Агенция Фокус.

„Чакаме този старт отдавна и виждате, че нещата се случват, благодарение на мобилизацията на „Булгартрансгаз”, БЕХ, Министерство на енергетиката и експертите,“ коментира енергийният министър. Тя допълни, че след приключване на  Е-72, конструкцията ще бъде пренесена там, където ще бъде сондаж Е-73.

„След което следва процедура, с която да пристъпим към втория проект, който е свързан с разширяване на капацитета на газохранилището“, заяви тя и подчерта, че това включва преминаване през определени дейности, сред които и извършването на „3D сеизмика”.

Министър Петкова посочи още, че „трябва да са налице 10 експлоатационни сондажа, за да можем да говорим за увеличаване на капацитета на подземното газово хранилище от 550 млн. куб. м на 1 млрд. куб. м”.

Проектът по модернизацията на газохранилището в Чирен предвижда до 2017 да има общо два нови сондажа, с които да се увеличат възможностите за дневен добив и нагнетяване на природен газ при контрол на качеството, припомня Bloombergtv.bg. За 41 години работа в хранилището са нагнетени 10 млрд. кубически метра и са добити 8 млрд. кубически метра синьо гориво.

Това е част от мащабна инвестиционна програма на „Булгартрансгаз” – дружеството, което оперира газопроводната система. Преди дни бе открита модернизираната компресорна станция в Ихтиман. Проектът за 17.7 млн. евро е изпълнен от ГБС.

Вижте репортажа на Борислав Петров: