fallback

България отказа отново на руски самолет с хуманитарна помощ да прелети над страната

Причината - не е спазен законовият срок за подаване на заявката за прелитане

16.10.2015 | 16:48 Автор: Ирина Георгиева

От МВнР съобщиха, че България е отказала на руски самолет с хуманитарна помощ за Сирия да прелети над страната ни. Не е спазен законовият срок от пет дни за подаване на заявката, която е постъпила на 14 октомври, а полетът е трябвало да бъде извършен на 16 октомври, уточни говорителят на ведомството Бетина Жотева.

На 8 октомври 2015г. България отново отказа на Русия искане да използва въздушното пространство на страната за полети до Сирия. Тогава от Външно министерство имаха сериозни опасения около товара на самолетите.

Само ден след това (9 октомври) министър Даниел Митов уточни, че пропускането на руски самолети с товари за Сирия над българското въздушното пространство ще е възможно, ако преди това те бъдат проверени на българско летище. По думите му България се превръща в първа линия на досег с множество рискове и заплахи, както и припомни, че с решения от 2011 и 2012 г. на Съвета на ЕС, Европейският съюз налага ограничения по отношение на доставките на определен вид стоки и услуги за режима на Башар Асад в Сирия.

 

fallback
Още от България
fallback