fallback

Кунева напомни за необходимостта от обща политика за охрана на границата в ЕС

По думите й инцидентът на българо-турската граница е още едно доказателство за това

16.10.2015 | 16:00 Автор: Мариета Иванова

Вицепремиерът Меглена Кунева подчерта, че инцидентът, довел до смъртта на имигрант в района на  българо-турската граница показва още веднъж необходимостта от обща европейска политика за охрана на европейските граници.   „Снощният инцидент на българо-турската граница показва още веднъж необходимостта от обща европейска политика за охрана на европейските граници“,  заяви тя в изказването си на форума „Кран Монтана“ в Швейцария, информират от правителствената пресслужба. Събитието е посветено на мигрантската криза в Европа.

Заместник министър-председателят беше категорична, че България изпълнява стриктно задълженията си по охрана на границата си, която се явява и външна за Европейския съюз.

„Когато днес в Европа се обсъжда охраната на границите, не може държавите-членки да разделят на страни във и извън Шенген и да има две системи. Именно заради това е необходимо България да може да използва пълния инструментариум на Шенгенската информационна система, защото иначе се поставят предизвикателства пред сигурността като за страната, така и за цяла Европа. Не може мигрантската политика да се разделя на изток-запад“, каза още Кунева.

Вицепремиерът по  координацията на европейските политики и институционални въпроси изтъкна още, че сигурността и хуманитарните ангажименти са двата стълба на мигрантската политика.

От правителствената пресслужба посочват още, че по-късно днес вицепремиерът ще се срещне със заместник-председателя на Върховния комисарят за бежанците на ООН Кели Клемъндс, както и с представители на Международната организация по миграция.

fallback
Още от България
fallback