fallback

Димо Гяуров: Няма ясна стратегия в разузнаването

Понякога парите определят каква информация да се събира и анализира, коментира той

15.10.2015 | 20:03 Автор: Мариета Иванова

Няма ясна стратегия в разузнаването, коментира в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров. По думите му има изначален въпрос за типа очаквана информация, което определя и самото разузнаване.   „Понякога водещо е колко пари имаме и според това се води съответното разузнаване,” заяви той.

Експертът подчерта, че качеството на разузнаването зависи пряко от интелекта. – „Това е силно интелектуална дейност”, допълни той.

Гяуров подчерта, че „с промяната на света достъпът до информация стана много по-лесен” и че няма „нищо лошо да се ползват открити източници”, до които достигат понякога и журналисти, „но работата на разузнаването е да развие тези анализи”.

Той коментира и наложеното от президента вето на Закона за военното разузнаване. По думите му гласуваните на първо четене промени, свързани с изискванията за квалификацията и опита на шефа на военното разузнаване, е по-скоро грешка, „което не говори на добре за самата парламентарна група на ГЕРБ, но нещата вървят към поправяне”.

 

fallback
Още от България
fallback