fallback

Борисов с пълна подкрепа за Турция

България ще подкрепи исканията на Турция за създаване на зона за сигурност в Сирия

14.10.2015 | 18:25

По време на кратката си визита в Турция на 14 октомври 2015, премиерът Бойко Борисов благодари за усилията, които страната полага, за да задържи милионите бежанци на своя територия. Бойко Борисов изрази и подкрепа за Анкара пред европейските ни партньори.

"Зона за сигурност в Сирия, финансова помощ за Турция, вкарването на Турция в третия пакет за сигурни държави. Либерализация на визите. И самият факт, че президента Еродоган беше преди седмица във всички европейски институции, показва че ЕС отчита направеното от Турция, както и аз неслучайно казах благодаря на колегата за това, което преди месец направи в Одрин. Дойде лично да разговаря с бежанците, за да не дойдат на нашата граница", каза Борисов.

От своя страна турския премиер Ахмет Давутоглу каза, че конфликтът в Сирия е голям изпит и че Турция е трябвало да отвори границите си за бежанците в името на човечността.

"Това е нашият човешки дълг. Тук имаме 2 милиона бежанци от Сирия. Турция е приела най-много бежанци в света. Сред бежанците могат вероятно да влязат хора с други цели и намерения. Затова е нужда сериозна работа на разузнаването и си сътрудничим с всички съседни държави. Но и това може да се окаже недостатъчно. Причина за задълбочаването на конфликта е невъзможността на Съвета да заеме ясна позиция във връзка с режима в Сирия. Между България и Турция има добро сътрудничество по тези въпроси", каза Ахмет Давутоглу.

Преди срещата си с премиера на Турция Бойко Борисов разговаря по телефона и с турския президент Ердоган. Пред Борисов Ердоган той е казал, че "бежанската криза е прераснала в глобален проблем и ЕС трябва да положи големи усилия по този въпрос."

 

fallback
Още от България
fallback