fallback

Доц. Финков: В болниците се приемат и социални лица

Това е типична социална дейност, но се покрива със средства от държавата, коментира бившият здравен министър

13.10.2015 | 20:06 Автор: Мариета Иванова

Добре известно е, че в някои по-малки болници се приемат и т.нар. социални лица, коментира в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремедиев бившият здравен министър доц. Божидар Финков. Той посочи, че това обикновено са възрастни хора, които особено през зимата постъпват в болницата по социални причини, като например „да са на топло”. – „Това е типична социална дейност, но се реализира със средства от държавата”, посочи той.

Доц. Финков посочи още, че има четири начина за влизане в болница:

  • Единият е пациентът да постъпи сам.
  • Вторият е да постъпи по спешност.
  • Третият е са се самонасочи.
  • И четвъртият като го докарат, например с автобуси от едно населено място за един ден за някакво изследване,например.

По думите на доц. Финков изглежда последният вариант работи добре.

Той изтъкна, че ключови защитници на фактурирането на надлимитните дейности са частните болници. Доц. Финков коментира, че надхвърляне на лимитите е възможно при разкриване на нова дейност, например.

Бившият здравен министър коментира и разделянето на финансирането на здравното лечение на пакети. По думите му при по-гъвката система на подход „би могло по-правилно да се оползотворят средствата на Касата”. Доц. Финков подчерта, че лечението се определя според съответно болестно състояние към даден момент, което може да се обостри, болестта да стане спешна и т.н.

На въпрос дали министър Москов ще успее да наложи промяна в здравеопазването доц. Финков коментира, че всеки иска да си подреди къщата. Той също така допълни, че всяка нормативна промяна засяга определена група, облагодетелства друга и остава неутрална за трета.

 

fallback
Още от България
fallback