fallback

Покажи ми как твориш и направи нещо от картон

През 2015 България за първи път се включва в световната инициатива Глобалното картонено предизвикателство

10.10.2015 | 16:40 Автор: Мариета Иванова

Детската реалност намира израз в детските игри. И докато новите технологии в известна степен ограничават възможните решения, задавайки рамка, условия и набор от ходове, то в измислянето на игри в реалността "от всичко наоколо" детското въображение е безгранично.

Какво могат да направят от картон и използвани хартиени опаковки показаха на 10 октомври – световния Ден на игрите, няколко десетки деца в столичната зала „Триадица”.

Къщи, коли, птици, животни, зоологическа градина, баскетболен кош и дом под снега  бяха само част от проектите на малките участници в българската инициатива “Децата за децата” - част от Глобалното картонено предизвикателство на американската фондация Imagination Foundation.

Тази година България за първи път се включва в инициативата, която през 2015 отбелязва четвъртото си издание в световен мащаб.

По брой организирани картнонени предизвикателства  България се нарежда на трето място, след САЩ и Канада, стана ясно от думите на Зоя Любенова, инициатор и координатор на инициативата за България и организатор за гр. София.  По предварителна информация регистрираните за участие в картоненото предизвикателство у нас деца на възраст от 4 до 12 години са над 1100.

В тазгодишното издание на Глобалното картонено предизвикателство са се включили 46 страни. В България инициативата се провежда в 19 града.

„В процеса на креативна игра децата развиват своите математически умения, умения за дизайн и конструиране, както и умения, ключови за успех в 21-ви век: креативност, иновативност, критично мислене,  комуникативност, сътрудничество, инициативност”, коментира още Зоя Любенова.

Деца от първи и пети клас от 156 ОУ се включват с готовност и желание да направят най-добрия проект от картон. Избират да направят проект на кухня и на морско дъно. Самата изработка отнема около два дни, а в картоненото предизвикателство се включват след като преподаватели се информират за предизвикателството от социалните мрежи.

В София инициативата имаше и благотворителна кауза в полза на Центъра за приобщаващо образование и обучението на деца, прекарали първите години след раждането си в институции.

Картонени проекти на деца, дали съгласието си, са дарени на центрове за бежанци в страната.

Чрез онлайн връзка в рамките на събитието беше установен контакт и с участници в предизвикателството от Южна Африка, Уганда и Македония.

 

fallback
Още от България
fallback