Константин Пенчев – съдия в КС, Мая Манолова – Национален омбудсман

Напрежение между ГЕРБ и патриотите заради избора на Пенчев

08.10.2015 | 17:38 Редактор: Кремена Кръстева
Константин Пенчев – съдия в КС, Мая Манолова – Национален омбудсман

Предизвестен избор на конституционен съдия от квотата на парламента. Депутатите избраха Константин Пенчев по предложение на ГЕРБ. Изборът му обаче не мина без пререкания - този път между ГЕРБ и коалиционния партньор в управлението - Патриотичния фронт.

Досегашният омбудсман Константин Пенчев беше избран за конституционен съдия с основната подкрепа на ГЕРБ,Реформаторския блок и АБВ. Кандидатурата на Михаил Кожарев, издигната от патриотите, събра по-малко гласове. Номинацията на Пенчев предизвика дискусия, провокирана от обвиненията на лидера на патриотите Валери Симеонов, че като ръководител на Върховния административен съд Пенчев е допуснал лоша финансова дисциплина и измами. Симеонов опита да разколебае подкрепата на ГЕРБ и реформаторите за Пенчев.

„Досега сме ви подкрепяли в усилията ви да изкорените корупцията от съдебната система, да промените конституцията и да проведете съдебна реформа с чисто сърце. Как да продължим да сме сигурни, че наистина искате да направите това“, коментира Симеонов.

От ГЕРБ обаче цитираха текстове от доклад на сметната палата, които оневиняват Пенчев. 50 файл Данаил Кирилов, ПГ на ГЕРБ 28 52 в следствие на лошата организация от бившия главен счетоводител и бившия главен секретар на съда са допуснати нарушения на нормативните изисквания и на заповеда на председателя.

Пенчев отхвърли всички обвинения към себе си. „Няма нещо, от което да се срамувам в моя живот, Обидно ми е, че някой се опитва да се подиграва с мен, да се подиграва с името ми, което съм градил 63 години, това е най-голямото ми имущество, което не съм декларирал в моята декларация, моето име“, заяви Пенчев.

Още по темата

По-рано днес Манолова беше освободена като депутат и положи клетва като национален омбудсман. Тя наследява Пенчев на поста от 20 октомври. Официалното й назначение не мина безпрепятствено, парламентът събра кворум едва от третия път.

„Сложна е границата между това да критикуваш администрацията, и ясно да показваш, че не си опозиция, надявам се, че ще го постигна, защото опозицията е тук в парламента, аз просто ще бъда адвокатът на българските граждани“, каза Манолова.

Константин Пенчев пожела на Манолова да бъде добър защитник, а тя самата даде заявка да бъде най-добрия омбудсман.