fallback

Константин Пенчев е новият конституционен съдия от квотата на НС

От ПФ заявиха, че ако Михаил Кожарев не бъде избран за конституционен съдия, ще преразгледат подкрепата си за Конституцията

08.10.2015 | 12:46 Автор: Ирина Георгиева

Константин Пенчев заема поста на конституционен съдия от квотата на НС, съобщи БНР. Депутатите от ГЕРБ, РБ, АБВ, БДЦ и трима депутатите на БСП гласуваха за избирането на бившия омбудсман за позицията, докато против бяха от ПФ. Народните представители от ДПС и "Атака" не участваха в гласуването.

От ПФ изчетоха в пленарна зала факти за нарушения, докато Пенчев е бил председател на ВАС. Докато от ГЕРБ защитиха Константин Пенчев. Димитър Байрактаров от ПФ каза, че ако Михаил Кожарев не бъде избран за конституционен съдия, ще преразгледат подкрепата си за Конституцията: 

"На нас ни предстои да приемем изменение на Конституцията. И ако ние днес не направим правилния избор, лично аз ще призова моите колеги да направим преразглеждане по отношение на приемането на Конституцията, защото това ще означава, че ние не желаем да се борим с корупцията. Ние не желаем да се борим с тези норми на етичност, които опорочават всяка една власт и особено тази, която трябва да защитава българската конституция." - поясни Байрактаров, цитиран от БНР.

fallback
Още от България
fallback