fallback

Мая Манолова положи клетва като омбудсман

Манолова ще стъпи в длъжност на 20 октомври

08.10.2015 | 12:22 Автор: Ирина Георгиева

Мая Манолова положи клетва като омбудсман. Тя ще стъпи в длъжност на 20 октомври. 

На 30 юли Мая Манолова спечели поста със значителна преднина – за нея гласуваха 129 депутати. Манолова поема поста от опонента й - досегашният обществен защитник - Константин Пенчев. Номинацията му за втори мандат издигнаха от РБ. 

Депутатите имаха един час, за да определят с вота си кой ще бъде третият омбудсман в историята на България. От 223-ма гласували народни представители 82-ма подкрепиха сегашния обществен защитник Константин Пенчев, 129 – Манолова, а невалидните бюлетини бяха 12.

Минути след като чу, че следващите пет години ще заема поста на защитник на гражданите, социалистката благодари от парламентарната трибуна на всички – и на тези, които са я подкрепили, и на тези, които не са, защото така са й дали шанс да докаже, че ще бъде добър омбудсман:

"Парламентът ще ми липсва. Ще ми липсва парламентарната трибуна, ще ми липсва страстта на парламентарната битка, но предстои друга – за правата на гражданите. Ще ми липсвате вие, може би и аз ще липсвам на вас. Но ние не се разделяме, омбудсманът има работа и в парламента." - заяви на 30 юли Манолова.

След като получи множество поздрави от колегите си в пленарната зала, Манолова обеща да бъде активна и критична - в интерес на гражданите. Лявото острие обясни, че в работата на институцията трябва да има приемственост, затова сред първите й срещи ще бъде тази с Константин Пенчев. 

fallback
Още от България
fallback