fallback

НС няма да преразгледа санкциите на ЕС срещу Русия

Депутатите гласуваха с 52 гласа "ЗА", 47 "Против" и 31 се въздържаха

07.10.2015 | 12:36 Автор: Ирина Георгиева

Парламентът отхвърли внесения от председателя на ПГ на "БСП лява България" Михаил Мирчев Проект за решение за необходимостта от преразглеждане на политиката на санкции на ЕС във връзка с конфликта в Украйна, предаде агенция "Фокус". Депутатите гласуваха с 52 гласа "ЗА", 47 "Против" и 31 се въздържаха.

Три са основните искания на БСП. Първото е българският парламент да се обяви против разширяването на санкциите от страна на ЕС по отношение на Русия, както и срещу налагането на санкции от страна на Русия срещу страните-членки на ЕС. На второ място МС да изготви план за поетапна отмяна на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия, който да бъде представен и одобрен на Съвета по Външни работи на ЕС. На трето място, БСП настоява народните представители незабавно да отменят и забраната за пътуване в ЕС на депутати от Думата и от Съвета на федерацията на Русия. Целта на предложението е да се улесни междупарламентарният диалог между ЕС и Русия, цитирано от агенция "Фокус".

Още при гласуването парламентарната група на ГЕРБ се раздели - 36 депутати от тях гласуваха "ЗА", а 23 "Против". Разделение имаше и при РБ - 7 "Против" и 3 депутати се въздържаха. От ДПС гласуваха "против". 

"За" премахването на санкциите бяха ПФ, Атака, АБВ и БСП, предаде БНР.

fallback
Още от България
fallback