fallback

Откриха новата сграда на Софйския районен съд

Владислав Горанов моли съдиите да се откажат от увеличени на заплатите

05.10.2015 | 19:03 Автор: Васил Детелинов

Магистратите да се откажат от гласуваното от Висшия съдебен съвет увеличение на заплатите в съдебната система от 1 ноември. Това е помолил в писмо до ВСС финансовият министър Владислав Горанов.

На 17 септември е взето единодушно решение за ръст на заплатите в сферата с 12%, който изисква допълнителни 5 млн. лв. до края на годината и още 45 млн. лв. за следващата.

Предстои среща с министър Горанов, на която двете страни ще изложат аргументите си

На фона на спора за повече пари за заплати в съдебната система Районният съд на София от днес вече се помещава в нова сграда. След близо три години от началото на ремонта на най-големия съд у нас, новата сграда на софийския булевард "Цар Борис III" бе официално открита. Там ще бъдат гледани всички граждански дела, процесите по медиация, държавните съдебни изпълнители ще се помещават там.

В съда има 38 зали, специална стая за разпит на деца, по-модерен архив, както и читалня за адвокатите. В новата сграда има и специален вход за кучета-водачи, както и рампи за инвалиди. Проблемът със сградата на съда датира от началото на 90-те години, но разрешаването му започна през 2012, когато лично премиерът Бойко Борисов пое ангажимент тя да бъде ремонтирана.

Как ще помогне на съдебната система  новата сграда, разказва зам-.председателя на съда Райна Мартинова.

 

fallback
Още от България
fallback