fallback

По-добър контрол чрез електронни превозни билети за дървесина

От 5 октомври системата работи в предприятието в Габрово, а от 1 декември ще е задължително за всички горски предприятия

05.10.2015 | 17:34 Автор: Ирина Георгиева

По-добър контрол гарантират новите електронни билети за дървесина, които се въвеждат поетапно в цялата страна до края на годината. Това съобщи Агенция по горите. На територията на СЦДП Габрово беше представена внедряването на информационна система за издаване на електронен превозен билет за превозване на дървесина.

От 5 октомври системата работи в предприятието в Габрово, а от 1 декември ще е задължително за всички горски предприятия, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

"Системата е разработена от северно-централното горско предприятие и от първи декември ще бъде внедрена навсякъде. Струва само 17 хил. лева, а се очаква да спести около 6 млн. лева от бракониерската сеч." - допълни министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Системата спестява на държавата 6 млн. лева, тъй като откраднатата годишно дървесина, измъкната с фалшиви превозни билети, е в размер между 40 и 100 хил. куб. м., посочи заместник-министър Георги Костов. По думите му средната цена на дървесината е 60 лв., 60 лв. по 100 хил. куб. м. се равнява на 6 млн.

"Чрез новата система данните при издаване на превозния билет от временен склад в гората се регистрират в централизираната информационна система на Изпълнителна агенция по горите. По този начин се дава възможност на контролните органи и обществеността да проверяват своевременно дали превозното средство се движи с валиден превозен билет." - добави инж. Тони Кръстев, изп. директор на ИАГ.

Инж Кръстев коментира, че ще бъде даден достъп, чрез който през сайта на ИАГ и сайтовете на шестте държавни предприятия всеки гражданин да може да провери валидността на превозния билет. 

След пристигане на превозното средство в преработвателните заводи и цехове, този превозен билет ще бъде автоматично заведен в електронния дневник, който също е част от информационната система на ИАГ. Това предотвратява неговото повторно използване. Данните за превозената дървесина автоматично се отразяват към съответното позволително за извършване на сечта. 

Системата ще бъде въведена във всички структури на горските стопанства до края на 2015г. 

Електронният превозен билет е част от мерките, които МЗХ предприе за справяне с проблема с незаконната сеч. Нововъведенията гарантират повече прозрачност и дават възможност за по-добър контрол на добива и транспорта на дървесина от горските територии на страната, независимост от тяхната собственост.  

fallback
Още от България
fallback