fallback

Община Варна сваля разходите за електричество с LED лампи

Специален софтуер ще управлява дистанционно новото улично осветление

05.10.2015 | 16:16 Автор: Мариета Иванова

Община Варна планира да свие наполовина разходите за електричество чрез специален проект за 2736 интелигентни светлодиодни (LED) лампи, които да заменят старите натриеви лампи. Това съобщиха от общината на морската столица.

Новите осветителни тела ще бъдат управлявани дистанционно от специален софтуер, който позволява пълен контрол и мониторинг на осветителната уредба в реално време, включително и подробен анализ на системните дейности, проследяване и отчитане на разхода на електрическа енергия на всяко осветително тяло.

Софтуерното и хардуерното осигуряване на интелигентното улично осветление ще бъдат изградени като отворена система, с възможност за покриване на нуждите на целия град в следващ период от време.

След реализирането на проекта се очаква да намалеят разходите за консумирана електрическа енергия с около 55% за обхвата на проекта. Експлоатационните разходи за обслужване на уличната осветителна уредба се очаква да бъдат снижени с 15%. Очаква се да бъдат намалени количествата тежки метали и парникови емисии, отделяни в природата от осветителните тела.

Подмяната започва от летището до катедралния храм „Св. Успение Богородично“ и от там до курортен комплекс "Слънчев ден", както и по булевардите "Христо Ботев", "Осми приморски полк" (до бул. "Христо Смирненски"), "Васил Левски", "Цар Освободител" (до бул. "Република"), "Сливница" (до бул. "Я. Хуняди"). Проектът обхваща и артериите "Девня" (до бул. "Република"), булевардите "Приморски” и "Княз Борис I" (Югоизточна дъга).

Проектът „Интелигентно улично осветление“ е финансиран по фонд „Козлодуй“.

 

fallback
Още от България
fallback