fallback

Калфин: ЕС помага там, където държавите не могат да се справят сами

Ролята на Съюза е да предлага законодателни решения, които да бъдат единни

05.10.2015 | 15:20 Автор: Ирина Георгиева

Смисълът на Съвета на ЕС е да предлага политики там, където отделните държави не могат да се справят сами единствено на национално ниво. Ролята на Съюза е да предлага законодателни решения, които да бъдат единни и които целят по-добра координиция между отделните страни-членки.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на редовното заседание на Съвета на министрите на труда от страните-членки в ЕС по повод Доклада на Комитета по социална закрила, посветен на реформите в областта на социалната политика и заетостта на страните-членки на ЕС.

Тезата, изразена от министър Калфин е в подкрепа на Доклада и изведените от него приоритетни области за бъдеща работа – младежката заетост, адекватността на пенсиите, подкрепата за повишаване на доходите.

"Що се отнася до ефективното европейско законодателство, изключително важно е то да бъде реалистично и съобразено със социалните, икономическите и политическите специфики на отделните страни-членки." - подчерта още министър Калфин.

Той отново се изказа отрицателно по повод опитите за разделяне на държавите и акцентира върху необходимостта от консолидация на Съвета в стремежа му да модернизира системите на социална закрила и пазара на труда в рамките на ЕС.

В ключовите послания на Доклада е поставен акцент върху новите предизвикателства в областта на социалната политика и политическите приоритети в краткосрочен план -  модернизацията на системите за социална закрила, политките за намаляване на бедността, увеличаването на социалното включване и включването в заетост на уязвимите групи, преодоляването на неравенството между половете.

fallback
Още от България
fallback